Cate culori are un fundal alb ?

Culorile fundalului alb

wild west 180x180 Cate culori are un fundal alb ?

Desi suna ciudat, titlul descrie cel mai bine versatilitatea fundalului alb in fotografia de studio.

Cum sa faci bani din fotografie ?
GRATUIT pentru tine un E-book de 20 pagini pe care il poti descarca de aici.
template2 bonus copy1 208x300 Cate culori are un fundal alb ?
ribbon blue Cate culori are un fundal alb ?
lock Cate culori are un fundal alb ?
We hate spam just as much as you

Culoarea obiectelor este data de capacitatea lor de a reflecta o parte sau intregul camp spectral al luminii naturale. O rosie este rosie pentru ca reflecta componenta rosie si absoarbe celelalte componente din lumina alba. In cazul nostru fundalul il percepem ca fiind alb pentru ca reflecta in cantitati egale toate lungimile de unda care compun lumina naturala. Modificand intensitatea sau componenta spectrala a luminii (lungimile de unda), fundalul isi va schimba in mod corespunzator culoarea. In teorie suna bine, sa vedem si in practica.

Fundalul folosit pentru imaginile din acest articol este din carton alb. Folosind lumina, il poti modela si ii poti da o infinitate de nuante si culori.

 

fundaluri 1 665x665 Cate culori are un fundal alb ?

 

Prin cresterea cantitatii de lumina fundalul capata nuante de la negru la alb. Pentru exemplele de mai sus am folosit doua umbrele plasate in unghi de 45 de grade fata de fundal, pentru a obtine tonalitati aproape omogene pe toata suprafata. Atat timpul de expunere, cat si diafragma sunt constante, ceea ce am schimbat a fost puterea blitului. Economisesti banii si spatiul pentru fundaluri printr-o simpla apasare de buton. Ce grozav, nu-i asa? Asa e, insa, economia vine cu un neajuns. Pentru a pastra nuanta fundalului va trebui sa izolezi celelalte surse de lumina care modeleaza compozitia. Destul de greu de facut, daca lumina principala este de exemplu un softbox mare, modificator care arunca o cantitate mare de lumina difuza intr-un unghi foarte larg. Mai mult, peretii albi se comporta si ei ca un urias softbox, directia luminii fiind imposibil de controlat, nu insa si cantitatea. Intensitatea luminii scade pe masura ce se indeparteaza de sursa de lumina. Matematic, intensitatea luminii scade cu inversul patratului distantei. Fenomenul se explica prin faptul ca odata cu cresterea distantei, creste si aria de acoperire a luminii.

 

aproape 665x498 Cate culori are un fundal alb ?aproape

 

 

departe 665x498 Cate culori are un fundal alb ?departe

In imaginile de mai sus am folosit aceeasi sursa de lumina, un soft box de 100cm. In prima imagine sursa de lumina se afla la limita din stanga a cadrului, la o distanta de subiect de aproximativ 1 metru. Trecerea de la lumina la umbra este abrupta, iar pe fundal ajunge foarte putina lumina. In cea de-a doua imagine, am indepartat sursa de lumina la aproximativ 2 metri, pastrand unghiul fata de subiect. Pentru a compensa pierderea de lumina am crescut puterea blitului cu 2 stop-uri (de 4 ori mai multa lumina). Rezultatul: lumina pierde mai putin din intensitate pe fata subiectului (de la stanga la dreapta), si ajunge intr-o cantitate mult mai mare pe fundal.

kiki are ochelari 665x931 Cate culori are un fundal alb ?

 

Lumina principala in fotografia de mai sus este un blit cu octobox de 135cm, asezat la 1 metru de subiect, si la 4 metri de fundal. Un calcul simplu imi arata ca intensitatea luminii pe fundal este de 16 ori mai mica decat pe subiect, suficient cat sa nu imi dilueze lumina colorata de pe fundal.

fundaluri 2 665x665 Cate culori are un fundal alb ?

 

Degrade-uri, umbre, cercuri de lumina, le poti avea pe toate folosind modificatorul de lumina potrivit, in unghiul potrivit.  In fotografia de mai sus avem, de la stanga la dreapta si de sus in jos: strip light asezat pe podea si orientat in sus, in unghi de 45 de grade fata de fundal, reflector cu grid perpendicular pe fundal, acelasi reflector pe diagonala fundalului, reflector cu gobo, reflector cu filtru colorat, reflector cu filtru colorat si grid.

Cu ajutorul filtrelor de culoare poti opri o parte din lungimile de unda ale luminii emise de blit. Fundalul alb va reflecta numai lumina filtrata, creand iluzia unui fundal colorat. Pentru a mari gama de culori poti folosi doua sau trei reflectoare cu filtre atasate. Mai multe filtre unul peste altul reduc considerabil cantitatea de lumina si nu permit controlarea separata a intensitatii pentru fiecare culoare.

Imaginea care urmeaza este un studiu de iluminare pe fundal alb. Lumina de fundal este data de un reflector de 21 cm cu grid si filtru portocaliu. Subiectul este luminat de un beauty dish din partea dreapta sus a cadrului. Pentru a nu modifica fundalul, am limitat unghiul de cuprindere al reflectorului cu ajutorul unui grid. O blenda alba de 90×180 deschide umbrele pe partea neiluminata a subiectului.

 

wild west 665x474 Cate culori are un fundal alb ?schema1 665x818 Cate culori are un fundal alb ?

Modificatori de lumina:

Softbox Rotalux 130×50
Softbox Rotalux 100cm
Octobox Rotalux 135
Reflector 21 cm cu grid-uri
Filtre colorate
Suport filtre
Beauty dish 40cm
Grid 40cm
Blenda 180×90

sursa www.F64.ro

Seremi-Studio

Seremi studio LOGO Cate culori are un fundal alb ?
Cum sa faci poze | Fotografii digitale | Fotografie artistica | Site Fotografie
34634938193

Ti-a placut ? Ne poti ajuta cu un simpli click ?
Ti-a placut ? Ajuta-ne cu DOAR un click :)

banner-sus

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge

comments-bottom
Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Hide me
Ti-au placut articolele ? Inscrie-te aici ca sa le primesti mereu
  Name: Email:
Show me